Kerülje el a költséges felújítási hibákat Budapesten

2024-09-24

A Duna emelkedik, és fenyegeti a gátakat: egy bizonyos irónia van abban, hogy egy olyan problémát figyelünk meg, amely jobb tervezéssel elkerülhető lett volna. A jelenlegi budapesti árvízhelyzet egy gyakori példát tükröz, amit az otthonfelújítások során is látunk. Budapesten a felújítási hibák gyakran vezetnek költséges és zavaró következményekhez, ha nem készülünk fel alaposan. Akárcsak az árvíz, a felújítási hibák Budapesten is pusztítóak lehetnek, és hosszú távon komoly anyagi terhet róhatnak a tulajdonosokra.

Tegnap Andrew-val meghívást kaptunk egy ügyfél lakásába, amely éppen felújítás alatt állt, hogy megbeszéljük az AV és intelligens világítási igényeit. Amit tapasztaltunk, az egy elkerülhető probléma volt, amit nagyon gyakran látunk mind az intelligens otthonok telepítése során, mind az általános felújítások során. Az ügyfél nem vont be minket korábban, és nem is minősített villanyszerelőt használt. Most azzal szembesültek, hogy nem elegendő az elektromos amperájuk a konyhai eszközeikhez, nemhogy az intelligens rendszerekhez, amelyeket teljesítményük szeretnének.

Nem csak a technológiáról szól – a felújításokról is

Míg mi az intelligens otthoni technológiára specializálódunk, ennek az esetnek a tanulságai minden felújításra vonatkoznak. Akár egy high-tech AV rendszert telepít, akár egyszerűen csak a konyhát korszerűsíti, a rendszerintegrátorok és a minősített villanyszerelők korai bevonása számos problémát megelőzhet. Az elektromos hálózati problémák ennek egyik fő példája. Régebbi épületekben, különösen a Budapesten szétszórt gyönyörű, klasszikus lakásokban, az elektromos hálózat évtizedek óta nem lett felújítva.

Ezeknek az épületeknek sok esetben csak 16 amperes betáplálása van, ami alig elegendő a modern készülékek működtetéséhez, nemhogy egy teljes felújításhoz nagy teljesítményű funkciókkal. Ez nem csak egy „intelligens otthon” probléma – ez egy felújítási probléma. Ha korszerűsíti otthonát, akár új készülékekkel, világítással vagy bármilyen formában technológiával, a háza elektromos infrastruktúrájának mély ismerete elengedhetetlen.

felújítási hibák Budapest

A magyarországi építőipari piac értéke 2023-ban 13,56 milliárd dollár volt, és a becslések szerint 2030-ra 19,73 milliárd dollárra nő majd, 2024 és 2030 között 7,2%-os éves összetett növekedési rátával.

Felújítás Budapesten: a számok beszédesek

Budapesten felújítási boom tapasztalható, a legfrissebb statisztikák szerint Magyarország felújítási piaca évente több mint 6%-kal növekszik. Valójában a felújítások nagyjából 80%-a jelentős elektromos korszerűsítést is igényel az elavult rendszerek miatt. Budapest történelmi lakásai a város egyik legkeresettebb ingatlanai, de sajnos a felújítási hibák Budapesten, különösen az elektromos hálózatok korszerűsítése során, gyakoriak. Ezek a hibák nemcsak a kényelmet, de a biztonságot is veszélyeztethetik.

Az elektromos terhelést, a vezetékezést és a modern rendszerek integrálását gondos tervezés igénylel. Ennek ellenére sok felújító vagy nem is gondol rá, vagy hisznek a kivitelezőknek, akik azt állítják, hogy „képesek mindent kezelni” szakemberek alkalmazása nélkül is. Az eredmény? Egy olyan problémás felújítás, ami százezrekkel kerül a tervezettnél többe, és néha falat kell bontani a hibák kijavításához, amelyek elkerülhetők lettek volna.

A rendszerintegrátorok szerepe a felújításokban

A rendszerintegrátorokra gyakran „intelligens otthon” specialistákként hivatkoznak, de szerepük ennél sokkal több. Bármely felújítás során az otthon teljes rendszerét nézzük, az elektromos kapacitástól kezdve a különböző elemek – világítás, készülékek, AV rendszerek – együttműködéséig. Korai bevonásunkkal biztosíthatjuk, hogy az otthon nem csak technológia-barát legyen, hanem jövőbiztos is az elektromos túlterhelések és más elkerülhető problémák ellen.

Vegyük például ügyfelünk lakását. Ha elejétől fogva bevontak volna minket, azonnal azonosítottuk volna az elektromos kapacitás hiányát. Ehelyett most azzal szembesülnek, hogy falakat kell lebontani és jelentős költség mellett kell bővíteni az elektromos teljesítményt. Ez egy gyakori probléma a régi budapesti lakásokban, ahol a közművek nem tartanak lépést a modern élet növekvő igényeivel.

Éljen a luxus életmód csúcspontján. Andrew Woods, fő technológiai építészünk olyan rendszereket tervez, amelyek fokozzák otthonának szépségét és funkcionalitását.

Minősített villanyszerelők: egy kritikus összetevő

Aztán ott van a minősített villanyszerelő alkalmazása. Magyarországon, mint sok más országban, törvényi követelmény minősített vállalkozót használni bizonyos telepítésekhez, például sütőkhöz vagy bármilyen nagyobb készülékekhez. Ez nem csak formalitás – ha ezt a lépést kihagyja, a gyártók gyakran nem teljesítik a garanciát. Láttuk, hogy ügyfeleink több ezret költenek prémium készülékekre, csak hogy később kiderüljön, hogy a garancia érvénytelen, mert nem minősített szakembert bíztak meg a bekötéssel.

Ebben az esetben ügyfelünk egy külső villanyszerelőt vett fel – valakit, akit az építőjük ajánlott –, aki nem volt megfelelően felkészülve a feladatra. Ennek eredményeként a lakás elektromos rendszere alulméretezett lett, és nem tudta ellátni az ügyfél által telepíteni kívánt készülékeket és intelligens rendszereket. Ennek kijavításának költsége most nem csak pénzügyi, hanem érzelmi is – késleltetések, por és a már elvégzett munka szétszedése.

Felújítási kihívások Budapest régi otthonaiban

A régi budapesti házak és lakások a varázsukról, a magas mennyezeteikről és a történelmi karakterükről ismertek. De e mögött a varázslat mögött sok ilyen épület elavult elektromos rendszereket rejt, amelyek egyszerűen nem tudják kezelni a modern felújítás igényeit. Nem ritka, hogy kiderül, a gázvezetékeket újították fel, vagy hogy falakat kell megbontani az új elektromos vezetékek beépítéséhez. Néhány esetben a fő szolgáltatótól származó elektromos ellátás nem növelhető, ezzel arra kényszerítve a háztulajdonosokat, hogy kompromisszumot kössenek a felújítási terveikkel.

Ezek azok a meglepetések, amelyek egy álomfelújítást rémálommá változtathatnak. De a rendszerintegrátorok és a minősített villanyszerelők korai bevonásával a folyamat elején elkerülheti ezeket a buktatókat.

Elkerülhető hibák, megelőzhető költségek

Felújítási hibák Budapesten gyakran okoznak váratlan költségeket. Az árvíz elmúlhat, de a felújítás hibás tervezésének költségei nem tűnnek el olyan könnyen. A megoldás egyszerű: vonja be minél előbb a szakértőket. A rendszerintegrátorok és a minősített villanyszerelők elejétől fogva való bevonásával elkerülheti a költséges felújítási hibák Budapesten is elkerülhetők és ezzel biztosíthatja, hogy felújítása zökkenőmentesen menjen végbe. Egy jól megtervezett felújítás nemcsak esztétikusabbá teszi otthonát, de növeli annak értékét is. Ne bízza a véletlenre, bízza a szakemberekre!

Az S3-nál büszkék vagyunk arra hogy otthonát nemcsak intelligensebbé, hanem biztonságosabbá, hatékonyabbá és jobban felkészültté tesszük a jövőre. Akár intelligens világítási rendszer, akár konyhai felújítás, feladatunk biztosítani, hogy minden zökkenőmentesen működjön együtt. És ahogy a közelmúltbeli budapesti árvíz is megmutatta, a jövőbeni események megtervezésének ideje azelőtt van, hogy megérkeznének, nem utána.

______________________________________

Külön köszönet Zsák Péternek, a Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség elnökének a szerkesztésért és szakmai támogatásért.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Otthoni Technológiai Tervezővel Dolgozás

Otthoni Technológiai Tervezővel Dolgozás

Amikor otthonunkat építjük vagy felújítjuk, számos fontos döntést kell meghoznunk az otthoni automatizáció és rendszerintegráció terén. Az okos otthon technológiák fejlődése lehetővé teszi számunkra, hogy egyszerűbben kezeljük otthonunkat, növeljük a kényelmet és...